Skoči na glavno vsebino

V mesec aprilu so se otroci iz skupin vzgojiteljic Katje Mahne in Nike Pegan, potopili v raziskovanje čeških pravljic. Ob zemljevidu so najprej poiskali kje je Češka, kako blizu Slovenije je, katero je njeno glavno mesto. Potem pa so že začeli spoznavati češke pravljice. Podrobneje so spoznali pravljice:

  • Lonček kuhaj,
  • Maksi pes Fik,
  • Krtek,
  • Žogica Nogica,
  • Mravljinček Ferdinand in
  • Palček Smuk.

Pri raziskovanju so sodelovali tudi s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, z izr. prof. dr. Petro Stankovsko, ki je profesorica za češki jezik na Oddelku za slavistiko in z ga.  Katarino Kavčič, ki je prof. sociologije in univ. dipl. japonologinja. Pripravili in posneli sta jim pravljico Lonček kuhaj v češkem in slovenskem jeziku. Najprej so otroci poslušali pravljico v slovenščini, da so lahko potem lažje prepoznavali, povezovali določene češke besede v smiseln kontekst. Otrokom je bila pravljica v češčini zanimiva in z veseljem so ji prisluhnili tudi večkrat.

Obiskala jih je tudi ga. Martina Špurger Uršič, ki jim je v češčini prebrala zgodbico, nato pa jih še naučila nekaj čeških besed. Ob pogovoru z njo so spoznali, da je nekaj besed  zelo podobnih ali celo enakih kot v slovenščini, nekatere enake besede pa imajo tudi drug pomen. Otrokom je bilo najbolj zabavno, da se vrtec v češčini imenuje školjka.

Otroci so samostojno pripovedovali pravljice, jih obnavljali, reševali zapletena vprašanja kot npr. : Kaj bi ti naredil-a, če bi našel-a raketo, tako kot Krtek? Kaj bi naredili pa vi, če bi imeli Lonček Kuhaj?

Ob petkih so se igralnice spremenile v kinodvorane, kjer so si predvajali češke risanke, ki jih poznajo predvsem odrasli, iz njihovih otroških let. Otrokom so bile risanke zabavne, marsikateri otrok pa si je skupaj s starši risanke ogledoval tudi doma. Ogledali so si risanke Krtek, Palček Smuk, Jajo in Pajo ter A je to?.

Med seznanjanjem s češko zakladnico pravljic pa so knjižne junake tudi risali, slikali, izdelovali Lončke kuhaj iz das mase, kaširali Žogice Nogice, izdelovali knjižna kazala, pobarvanke, slikali junake na večje formate, izdelovali napise v slovenščini in češčini. Vse izdelke so nato razstavili na prireditvi Evropska vas v središču Celja. Tako mimoidoči kot starši otrok so si lahko ogledali izdelke ter pevski nastop najstarejše skupine otrok, vzgojiteljic Katje, Ksenije in Sare. Starši in drugi obiskovalci so bili nad nastopom navdušeni, izrekli so jim veliko pohval ob pripravljeni stojnici in nastopu.

Menijo, da so postali pravi raziskovalci in raziskovanje po evropskih državah bodo nadaljevali tudi naslednje leto. Do takrat pa kot pravijo na češkem, AHOJ!

Napisali: vzg. Nika Pegan in Katja Mahne

 

 

Dostopnost