Skoči na glavno vsebino

NAŠE PRAVICE (T. Pavček)

Pravica pravic je pravica živeti,
biti otrok za srečo rojen,
tata in mamo ob sebi imeti
in jima padati veselo v objem.

Lepa pravica je teči po trati
in ne biti kot trava teptan,
učiti se brati in biti med brati
enakovreden in spoštovan.

Rasti, kot rastejo jelke in bori,
poslušati pesmi, ne pokov granat,
in potem enkrat ob majniški zori
reči nekomu: IMAM TE RAD!

In še: biti duša v svetu brez duše,
majhna svetloba sredi velike teme,
ali vsaj kaplja v obdobju suše,
ne biti nihče, a OTROK, KI JE VSE!

V ponedeljek, 7. oktobra se je pričel Teden otroka. Letošnje vodilo je bilo na temo Naše pravice. V tem tednu so zveze in društva prijateljev mladine organizirala različne prostočasne in razvedrilne programe za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji, obeležili pa so ga tudi vrtci in šole.

V našem vrtcu, v enoti Mavrica smo strokovne delavke pripravile pestre obogatitvene dejavnosti, ki so se med seboj prepletale z različnimi pravicami otrok.

  • V ponedeljek smo izbrale pravico do umetniškega izražanja.

»Vsako leto isti čas, pride v našo malo vas …«. To so bile tople besede prijazne tetke jeseni, ki nas je obiskala v skupnem prostoru. Pripovedovala nam je svojo zgodbo, jo prepletala z vsemi jesenskimi dobrotami, povezovala z ugankami in prepevala ob spremljavi klavirja. Za konec smo se posladkali še s pečenim krompirjem in sladkimi pečenimi jabolkami. Bilo je čudovito.

  • V torek je bila na vrsti pravica do ustvarjalnosti. Ustvarjali smo z naravnim materialom, nadaljevali zaporedja, razvijali fino motoriko… nastale pa so čudovite razstave.
  • V sredo smo otrokom pričarale pravico do zdrave prehrane. Pripravili smo si sadne malice (nabodala, napitke) ter bučno marmelado (spoznavali postopek: rezali, mešali in okušali).
  • V četrtek smo s pravico do gibanja načrtovale izlete in sprehode v bližnjo okolico. Najstarejši otroci so se v dežju odpravili do luž in tako raziskovali vse čute. Ostali smo gibanje na prostem nadomestili s pestrimi gibalnimi aktivnostmi v notranjih prostorih. Igralnice so postale telovadnica z različnimi rekviziti.
  • V petek smo se dotaknili pravice do pravljic in doživljanja sveta na edinstven način. V skupnem prostoru smo prisluhnili pravljici ob ilustracijah, sledila pa je izmenjava knjig.

Konec tedna je starše v garderobah pričakala bogata razstava iz tedna, ki nas je povezoval in družil med seboj.

 Ksenija Povše, dipl. vzg.

 

 

 

Dostopnost