Skoči na glavno vsebino

Naglavne uši v vrtcu

Podrobna gradiva NIJZ za starše glede preprečevanja in odpravljanja ušivosti: http://www.nijz.si/sl/usi-naglavne-usi

Povzetek navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri preprečevanju in odpravljanju ušivosti (dostopno na spletni strani http://www.nijz.si/sl/usi-naglavne-usi; 6.1.2016) :

Otrokom vključenim v kolektiv je smiselno enkrat tedensko pregledati lasišče. V primeru pojava uši ali če v vrtcu preberete obvestilo, da so se v skupini, ki jo obiskuje vaš otrok pojavile naglavne uši, lasišče pregledamo vsak dan. Lasišče je potrebno natančno pregledati tudi vsem ostalim družinskim članom.

Starši imate ključno vlogo pri preprečevanju in odpravljanju ušivosti.

 1. Postopek pregledovanja/prečesavanja lasišča
 2. Najbolje vidimo uši in gnide pri dnevni svetlobi, pomagate si lahko tudi z dobro lučjo in s povečevalno lečo.
  2. Pregledamo celotno lasišče, posebno v zatilju in za ušesi.
  3. Za iskanje uši in gnid uporabimo gost glavnik (razmik med zobmi naj bo od 0,2 do 0,3 mm).
  4. Prečesavamo lahko suhe lase, bolj priporočljivo pa je, da lase prej operemo z navadnim šamponom (zaradi boljše ločljivosti).
  5. Okrog vratu namestimo bel papir ali belo brisačo, na kateri bodo uši ali gnide bolje vidne.
  6. S prečesavanjem začnemo za ušesi, nadaljujemo po posameznih pramenih las, od narastišča las po celi njihovi dolžini.
  7. Za vsakim potegom skrbno pregledamo glavnik in ga obrišemo s papirnatim robčkom, ki ga nato zavržemo v prej pripravljeno vrečko.
  8. Na vsakem posameznem pramenu las postopek ponovimo od 3- do 5-krat.
  9. Po končanem postopku zavržemo vrečko s papirnatimi robčki, glavnik operemo in namočimo v vroči vodi (>60ºC).
  10. Odrasle uši: so velike od 3 do 4 mm – dolžina sezamovega semena. So svetle barve, ko se napijejo krvi pa se obarvajo rdečkasto. Najpogosteje jih najdemo v zatilju in za ušesi.
  Gnide: žive gnide so rjavkaste barve, velike kakšen milimeter in močno prilepljene na lase. Če jih stisnemo med dvema nohtoma, počijo, medtem ko mrtve, ki so motno bele barve, ne.

O pojavu naglavnih uši nemudoma obvestite vrtec in vse, ki so bili v zadnjih 14. dneh v tesnem stiku z osebo, ki ima uši!

 1. Postopek razuševanja

Če so se pri vašem otroku pojavile naglavne uši, je nujno, da natančno izvedete razuševanje (samo razčesavanje ni učinkovita metoda razuševanja):
1. V lekarni izberite učinkovito sredstvo proti naglavnim ušem (o izbiri primernega sredstva se posvetujte s farmacevtom ali z otrokovim izbranim zdravnikom). Pred uporabo natančno preberite navodilo za uporabo in ga dosledno upoštevajte (preparate za razuševanje vedno uporabljamo samo pri osebah, pri katerih najdemo uši ali žive gnide, nikoli pa v preventivne namene).
2. Nanesite ga enakomerno po vsem lasišču – na suho lasišče oz. po navodilu proizvajalca. Pazite, da prekrijete celotno lasišče
3. Preparat pustite delovati vsaj 10 min oz. upoštevajte priloženo navodilo.
4. Lasišče izperite z vodo in obrišite z brisačo. Prečešite ga z navadnim glavnikom, nato pa še z glavnikom z gostimi zobmi, da odstranite mrtve uši in gnide.
Razuševanje vedno na enak način ponovite čez 7 do 10 dni.

Med enim in drugim postopkom razuševanja vsak dan preglejte lasišče oz. ga prečesavajte z gostim glavnikom in mehansko, ročno  odstranjujte morebitne gnide. Natančno preglejte celotno lasišče, od narastišča las proti konicam po pramenih, posebej v zatilju in za ušesi. Las ne umijte vsaj še dan ali dva po tem, ko ste izprali preparat za razuševanje.

 1. Po končanem postopku razuševanja:
  – operite v vroči vodi (60°C) glavnike, krtače, kape, šale, oblačila, perilo, brisače, posteljnino, vse kar je bilo v stiku z lasmi,
  -predmete, ki jih ne morete oprati, neprepustno zaprite v plastično vrečko in jih umaknite iz uporabe za 10 – 14 dni (sobna temperatura),
  -posesajte oblazinjeno pohištvo in preproge.Otrok se lahko vrne v vrtec naslednji dan po uspešno opravljenem razuševanju.

V pdf obliki si lahko prispevek prenesete tukaj.

OZHRIP:
Erna Burgič, dipl.san.inž

Dostopnost